2 Nisan 2017 Pazar

Büyük Finansal Tufan - Erken Öz




Erkan Öz'ün Büyük Finansal Tufan kitabından kendi bilgi ve deneyimlerinden yola çıkarak finansal gelecek tahmini öngörmekte. Erkan Öz'e göre esasen Finansal Büyük Tufan kaçınılmaz bir son. Açıkçası Yazarımızın ekonomi yorumlarını ve bakış açısını beğenerek takip ediyorum. Finansı okuyucuya çok sade ve anlaşılır bir dille aktarıyor. Kitabında paranın tarihçesi ülkelerin özellikle Amerika’nın merkez bankası tarihi ve yapısından çok önemli noktalarıyla ele alıp anlatmakta. Merkez bankalarının para basma dengeleri ve mantığını gayet güzel aktarmış. Ülkelerin birbirlerine olan ekonomik bağlarından kaynaklı oluşabilecek olumsuzluklar ve avantajlarını sıralamış. 
Bu yüzyılın felsefesi kuantum felsefesi, bu yüzyılın bilimi ise kuantum fiziği olduğunu düşünen biriyim. Yazarımız kitabında aslında ekonominin içinde de kuantum düşünme şeklinin enformasyonizm altında dönüşümü ele almış ve vurgulamış bu da ayrıca beni mutlu etti.
Sanayi devriminden bilgi çağına geçişin önemi ve aşamaları ve tanımlarını açıkça yazmış. Esasen Türkiye olarak sanayi yarışında geç kalmış olabiliriz fakat yeni bir çağ kapısında aynı başlangıçta koşuya başlayabiliriz. Bu çağında adı bilgi teknolojisi ( enformasyonizm) Bu yarış yeni başladı, ülke olarak esas konu başlığımız bu olmalı diye düşünüyorum. Kitap da bunun neden önemli olduğuyla birlikte enformasyonizm özelliklerini detaylarıyla anlatmakta.



Kitaptan Seçmeler; 
·         Son üç yüzyılın en büyük ekonomik dönüşümü çoktan başladı bile. Para ekonomisi, yerini bilgi ekonomisine bırakıyor.

·         Son üç yüzyıl boyunca, dünyada egemen üretim biçimi para temelli ekonomi veya basitçe, kapitalizm olmuştur. Ancak, 1960 yılından bu yana, kapitalizm yaşlanmakta ve hatta ölmekte olup yerine yeni bir üretim modeline, bilgi tabanlı ekonomi, ya da “Enformasyonizm”e bırakmaktadır.


·         Çağımızın Yeni Ekonomisini Aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.

Gelişmiş Ülkelerde:
      Kapitalizmin Ölümü – Enformasyonizmin Yükselişi

Gelişmekte Olan Ülkelerde:
      Kapitalizmin Yükselişi – Enformasyonizmin Yükselişi


  •        Bir üretim şekli insan emeği, donanım, bilgi ve insan ilişkilerinin üretim açısından belirli bir birleştirmesidir.


  •         Her şey değiştikçe, ‘toplumun düşünme şekli’ de enformasyonizm altında bir dönüşüm geçiriyor. Bilgi tabanlı ekonomi ilerledikçe, insanlar insan duyularının sınırları olduğunu ve her şeyin tam olarak ölçülemediği veya test edilemediğini fark etmeye başlıyor. Bu olgu, zaten kuantum fiziği alanında atomaltı parçacıklar ölçeğinden kanıtlanmıştır. Kilit nokta, ölçümlerin kişinin bakış açısına göre değişken olmasıdır. Buna ‘Kuantum Düşünce’ denir.


  • ·         Amsterdam Bankası dünyadaki ilk merkez bankası oldu. 1609 yılında Amsterdam şehrinde kuruldu. 1694’ faaliyete başlayan İngiltere Merkez Bankası da Dünyada ulusal ölçekte kurulan ilk merkez bankalarından biriydi. Para tabanlı ekonominin ilerlediği birçok diğer ülkede, bu dönemde merkez bankaları kuruldu. Ancak, Amerika Birleşik Devletleri bir merkez bankası fikrine 1913 yılına kadar direndi!


 

              Kitapta yozlaştırılmış para modelinden tarihçesine kadar. Kapitalizm doğuşunda yok oluşuna. Yeni çağ ekonomisinden para birime. Yaşanacak büyük finansal krize karşı yatırım modellerine kadar bir çok önemli başlıkları bulabilirsiniz.

      Özellikle geleceğimiz için altınmı yoksa gümüşe mi yatırım yapmalıyız. Gelecekte hangi ekonomik modeller ve iş kolları avantajlıdır. Yazarımız gelecek bilimcisi Alvin Toffler'ı aratmayacak tahminlerle, okuyucuyu oldukça heyecanlandırıyor. Kitap severler tavsiye ederim J